Ervaringen van patiŽnten

Mevrouw Madsen kwam na lange tijd zonder klachten bij onze praktijk. Bij de controle door de tandarts werd zij door de assistente geïnformeerd over haar ontstoken tandvlees en de pockets die er waren. Mevrouw Madsen wist niet dat zij ontstoken tandvlees had. De assistente adviseerde mevrouw hier echt wat aan te laten doen om het tandvlees weer gezond te krijgen.

Iemand die voor de eerste keer in onze praktijk komt wordt eerst door de assistente gescreend. Zit er tandsteen? Zijn er pockets en ontstekingen aanwezig? Is het nodig foto’s te maken, zodat de tandarts kan bepalen of er gaatjes zijn? Vervolgens komt de tandarts en beoordeelt de foto’s, kijkt uitgebreid naar de tanden en kiezen en maakt in overleg met de patiënt een behandelplan.                     

De term ‘pockets’ was voor mevrouw Madsen vreemd en ook wist zij niet dat het zo belangrijk is om gezond tandvlees te hebben zodat botafbraak van tanden en kiezen voorkomen kan worden. Tips en adviezen om het tandvlees weer in goede conditie te krijgen worden door de preventie assistente gegeven. Tandenstokers werden al door mevrouw gebruikt, maar nu kreeg ze het advies om gumsticks te gebruiken tussen de tanden en kiezen. Daarnaast  werd het tandsteen door de assistente verwijderd in de pockets.

Alle assistentes binnen de praktijk zijn zodanig  geschoold dat zij testen uit kunnen voeren om de gezondheid van het tandvlees te bepalen en tevens tandsteen te verwijderen. Ook het geven van de juiste informatie en instructie voor de desbetreffende patiënt hoort hierbij. Op deze manier, waar tandarts, (preventie)assistente en mondhygiënist in de praktijk in een team samen werken, wordt de behandeling zoveel mogelijk op maat geleverd.

"Na een paar dagen bloedde het tandvlees niet meer en was de vieze smaak weg. De zorg op maat die door het team van IJsselstate Tandartsen wordt gegeven, bevalt mij erg goed. Zo wordt er per patiënt een  planning gemaakt om onnodig behandelen te voorkomen en goed ingeschat wat er nodig is. Met de goede tips en adviezen die ik heb gekregen heb ik nu weer gezond tandvlees. Een extra stok achter de deur was dat de tandarts er niet omheen draaide en best streng was om elke dag de gumsticks te gebruiken. Dat had ik wel nodig. Daarom vind ik het ook zo super dat het nu zoveel beter is. Ik ben erg tevreden!’’, aldus mevrouw Madsen.